Chlebek bananowy

Chlebek bananowy to jedno z najprostszych ciast, które zawsze się udaje, wszystkim smakuje i nie wymaga dużo pracy. Proponuję wersję nieco bardziej zdrowszą, pożywną i nieskomplikowaną, w sam raz dla tych, którzy nie czują się zbyt pewnie w temacie wypieków. Do jego przygotowania użyłam dwóch rodzajów mąki: orkiszowej i żytniej (orkiszową można zastąpić pszenną tortową, ale ze względu na bogatsze wartości odżywcze, radzę nie rezygnować z orkiszowej). Słodyczy nadają dojrzałe banany, więc cukru (trzcinowego, nierafinowanego) dodałam niewiele, a smak podkreśliłam sporą ilością cynamonu oraz orzechów włoskich. To idealna przekąska, ale i wspaniałe śniadanie: chlebek można zajadać z ulubionym dżemem lub kremowym twarożkiem i syropem klonowym. Dla mnie jednak najlepiej smakuje solo. Zapraszam do wypróbowania 🙂

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

1 i 1/2 szklanki jasnej mąki orkiszowej, typ 630 (1 szklanka = 250 ml)

1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej

1/2 szklanki jasnego cukru trzcinowego dry demerara

3 bardzo dojrzałe banany (piegowate)

100g roztopionego masła (można zastąpić neutralnym olejem, ok. 1/2 szklanki)

125g jogurtu naturalnego

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczka sody oczyszczonej

1 i 1/2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 szklanka grubo pokrojonych orzechów włoskich

Przygotowanie:

W jednej misce umieszczamy suche składniki (z wyjątkiem orzechów), które należy dokładnie ze sobą wymieszać.

W drugiej misce roztrzepujemy jajka, następnie dodajemy roztopione masło i rozgniecione widelcem banany oraz ekstrakt waniliowy.

Do suchych składników dodajemy mokre, całość mieszamy szpatułką lub łyżką do połączenia składników. Na koniec dodajemy orzechy.

Ciasto przekładamy do formy keksowej i pieczemy w 180 stopniach przez około 50-55 minut (do „suchego patyczka”).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego,

Mama

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s