Orkiszowo-żytnie ciasto czekoladowe z jabłkami i orzechami

Trochę jesienna propozycja tej wiosny, ale za to jaka smaczna! Wszystkich entuzjastów wariacji na temat ciasta czekoladowego zapraszam do wypróbowania właśnie tego przepisu. To wilgotne, mocno czekoladowe i aromatyczne ciasto zadowoli podniebienie każdego łasucha. Jest bardzo proste, nie wymaga użycia miksera i zawsze się udaje. Pięknie wyrasta, jest sycące, jednocześnie delikatne dzięki kawałkom jabłek i chrupiące za sprawą sporej ilości orzechów włoskich.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Składniki:

1 i 1/3 jasnej mąki orkiszowej (1 szklanka = 250 ml)

1 szklanka pełnoziarnistej mąki żytniej

2/3 szklanki jasnego cukru trzcinowego

1/2 szklanki neutralnego oleju

2/3 szklanki jogurtu naturalnego

3 jajka

2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

2/3 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 łyżeczki cynamonu

3 czubate łyżki kakao

2 jabłka

1 szklanka orzechów włoskich

Przygotowanie:

W jednej misce mieszamy suche składniki. Dodajemy do nich mokre i całość mieszamy do połączenia składników.

Na koniec dodajemy pokrojone w niedużą kostkę obrane jabłka i orzechy, następnie mieszamy całość krótko, niezbyt dokładnie.

Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 55-60 minut w temperaturze 180 stopni (do „suchego patyczka”).

Kroimy dopiero po przestygnięciu, ciepłe ciasto będzie się rozpadać.

P1010878.JPG

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego!

Mama

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s