Jaglany pasztet warzywny z pieczarkami

Melduję się po dłuższej przerwie, jak zwykle z ogromnym apetytem i mnóstwem nowych pomysłów. Tym razem zapraszam na lekki, smaczny i pożywny pasztet na bazie kaszy jaglanej, gotowanych warzyw oraz podsmażonych z cebulką i czosnkiem pieczarek. To świetna samodzielna przekąska lub dodatek do pieczywa na każdą porę roku. Najlepiej upiec go dzień przed podaniem, aby przez noc dobrze się wystudził, „przegryzł” i nabrał właściwej konsystencji. Pasztet jest bezglutenowy i w wersji bez jajka – wegański. Świeżość i walory smakowe zachowuje przez kilka dni (przechowujemy go w lodówce). Przyprawić go można według własnych upodobań (najlepiej próbować przed podaniem jajka), jednak zachęcam do użycia przypraw wymienionych w przepisie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

200g surowej kaszy jaglanej

2 szklanki wody do ugotowania kaszy

1 średnia cebula (ok. 70g)

2 średnie marchewki (ok. 270g)

ćwiartka średniego selera (ok. 55g)

1 średnia pietruszka (ok. 65g)

40g pora

150g pieczarek

1 łyżka oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

1 małe jajko (można pominąć)

2/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich

2/3 łyżeczki rozmarynu

2/3 łyżeczki tymianku

1 łyżeczka majeranku

sól, pieprz czarny i pieprz ziołowy do smaku

Przygotowanie:

Marchew, seler, pietruszkę i por dokładnie myjemy, obieramy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie aż zmiękną.

Pieczarki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek drobno siekamy i smażymy na oliwie na lekko złoty kolor, następnie dodajemy pieczarki i całość smażymy przez kilka minut (aż pieczarki uwolnią aromat i wyparuje z nich nadmiar wody). Doprawiamy dolą i pieprzem ziołowym.

Kaszę dokładnie płuczemy (można ją wcześniej uprażyć na suchej patelni), następnie gotujemy w osolonej wodzie na małym ogniu do miękkości (ok. 15 minut).

Ugotowaną, przestudzoną kaszę wraz z warzywami i pieczarkami blendujemy na w miarę gładką masę. Dodajemy do niej zmielone orzechy włoskie, następnie przyprawiamy. Na koniec można dodać jajko i całość dokładnie wymieszać.

Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 60 minut (aż pasztet ładnie się zarumieni),

Po upieczeniu studzimy (pasztet nieco opadnie), na noc zostawiamy go w lodówce.

Podajemy z zieleniną, żurawiną, odrobiną ulubionego sosu (np. chrzanowego) lub jako dodatek do pieczywa. Mnie najlepiej smakuje bez żadnych dodatków.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego!

Mama

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s